Eureka (COMRàdio)

Col·laboració setmanal on l’Eureka acull l’actualitat de l’Agència SINC.

(Text dels posts de l’Eureka)

 • L’actualitat científica amb SINC 28/07/12 (Escoltar)

Darrera secció de Marta Palomo de  l’Agencia SINC a l’Eureka. Què podem dir de Marta Palomo? Que ens ha informat? Que ens ha fet riure? Que ens ha posat una selecció musical excepcional? La resposta a totes aquestes preguntes és afirmativa. En aquesta darrera secció, però, ens ha recuperat les notícies més estranyes d’aquests darreres mesos: un científic que va confondre un os de dinosaure amb l’escrot d’un gegant o com les mosques ofeguen les seves penes en alcohol.

 • Especial Congrés de Neurociència FENS Fòrum Barcelona (Escoltar)

El cervell ha envaït la ciutat de Barcelona durant tot l’any 2012. En el marc de l’Any de la Neurociència a l’Estat espanyol, la capital catalana ha organitzat moltíssimes activitats, conferències i tallers sobre el cervell. Però la gran trobada ha estat del 14 al 18 de juliol, amb el Congrés Internacional de Neurociència, el FENS 2012. Cincs dies de congrés, més de 7000 mil investigadors de tot el món, dels quals, més de 1000 eren catalans i espanyols. La Núria Jar i la Marta Palomo ens presenten el més destacat de l’esdeveniment.

 • L’actualitat científica amb SINC 21/07/12 (Escoltar)

L’esportista neix o es fa? Canten les granotes cançons algoritmiques? Pot aprendre la ciència de la Viquipèdia? És possible que l’oli que ens sobra de fregir croquetes pugui salvar la humanitat de l’apocalipsi dels combustibles fòssils…? Si aquestes preguntes us semblen estranyes, encara us sobtarà més saber que tenen resposta. Ens les dona la Marta Palomo en la nostra connexió setmanal amb l’Agencia SINC, el Servicio de Información de Noticias Científicas.

 • L’actualitat científica amb SINC 14/07/12 (Escoltar)

La Marta Palomo ens ha portat les notícies més interessants que ella i la resta de membres de la redacció de l’Agència SINC han tractat aquesta setmana. Avui ens ha parlat d’un nou gel microbicida d’aplicació vaginal per lluitar contra la SIDA, de perquè els fumadors s’engreixen quan deixen de fumar, de com s’orienten els peixos i del genoma del plàtan. Ben variadet, oi? Tot això amb el bon humor que caracteritza la Marta. No us ho podeu perdre.

 • L’actualitat científica amb SINC 07/07/12 (Escoltar)

La notícia científica que ha provocat més rebombori aquesta setmana ha estat, evidentment, el descobriment (gairebé segur) del bosó de Higgs. Però l’actualitat de la recerca ens ha deixat moltes més novetats aquesta setmana, i com cada dissabte n’hem parlat amb la Marta Palomo.

Avui ens ha volgut parlar dels cianobacteris, essencials per oxigenar l’atmosfera en el seu moment però que ara sembla que comencen a ser problemàtics. Després ens ha destacat les baralles entre la NASA i Nature sobre la presència d’aigua en un cràter lunar, i ha acabat explicant-nos que –de nit– tots som miops.

 • L’actualitat científica amb SINC 30/06/12 (Escoltar)

Després de ser a l’estudi la setmana passada, la Marta Palomo avui ens ha tornat a explicar les notícies més destacades de l’agència SINC des de Madrid. Arran de la reactivació sísmica viscuda a l’illa del Hierro, ens ha volgut destacar una nova manera de mesurar el risc sísmic desenvolupada per investigadors de la UPC. També ens ha parlat del possible art neandertal i de les recomanacions que l’Organització Mundial de la Salut fa per a millorar la nostra activitat física.

Aquestes notícies i moltes més les teniu a l’àudio:

Arriba l’estiu i l’Eureka! tira casa per la finestra. El dia de la revetlla de Sant Joan no connectem amb l’agencia SINC, el Servicio de Información de Noticias Científicas, sino que portem l’agencia SINC a Barcelona. Rebem l’alegria de Marta Palomo a l’estudi 1 de COMRàdio, perque ens comenti en persona les noticies de la setmana. Avui ens informa, entre d’altres coses, de dades sobre la grip aviar que s’havien mantingut en secret, novetats nutricionals que demostren que menjar més de quatre cops al dia manté prims els adolescents, i sobre la tasca d’uns neurocientífics que han investigat perquè i com sentir música ens emociona i ens fa sentir plaer.

 • L’actualitat científica amb SINC 16/06/12 (Escoltar)

Marta Palomo és sinònim d’alegria i bon humor, de riure contagiós. Però també és sinònim de l’actualitat científica més rigorosa sorgida de la redacció de SINC. Avui ens ha presentat en primer lloc els oasis de metà que s’han localitzat a Tità, el satèl·lit més gran del planeta Saturn. A banda, també ens ha aclarit per què s’ha modificat la concepció sobre l’efecte cancerígen de les emissions dièsel. Aquestes notícies i moltes més les trobareu a l’àudio adjunt i al web de l’Agència SINC.

 • L’actualitat científica amb SINC 09/06/12 (Escoltar)

La Marta Palomo ens ha portat les notícies més interessants que ella i la resta de membres de la redacció de l’Agència SINC han tractat aquesta setmana. Avui ens ha volgut destacar, en primer lloc, com les autoritats europees animen a la donació pública del cordó umbilical, a causa de l’èxit que suposen els tractaments amb cèl·lules mare provinents d’aquests cordons per a la població en general. A més a més, ens ha portat novetats sobre extincions, neandertals… i com les formigues poden ser útils per arreglar el nostre ordinador.

 • L’actualitat científica amb SINC 02/06/12 (Escoltar)

Cada setmana connectem amb el Servicio de Información y Noticias Científicas (SINC) perquè ens expliquin les novetats més rellevants de la ciència dels darrers dies. La Marta Palomo és qui, un cop més, ha posat veu a aquestes notícies. Avui ens ha començat parlant dels resultats esperançadors que s’han aconseguit en ratolins que han recuperat la mobilitat de les potes del darrere, i ha acabat comentant com triem parella. Enmig de tot això, però, hem passat pel mar, on hem parlat sobre la posidònia… i sobre les tonyines de Fukushima

 • L’actualitat científica amb SINC 26/05/12 (Escoltar)

Com en la resta de camps, l’actualitat científica no para. Ens ho ha demostrat una setmana més la Marta Palomo, redactora de l’agència SINC, que ens ha portat les novetats més interessants que aquests darrers dies han passat per la seva redacció. Avui ens ha volgut destacar, per sobre d’altres qüestions, com cada cop som més a prop d’imprimir òrgans —concretament, cartílag— i com s’ha desenvolupat un mètode que permetrà prendre la temperatura a les cèl·lules. I com sempre que parlem amb la Marta, hem tingut una dosi de bon humor comentant la iniciativa de Feelicity, en què es volen relacionar els diferents tipus de riure i els estats emocionals.

 • L’actualitat científica amb SINC 19/05/12 (Escoltar)

Cada setmana, la Marta Palomo ens porta les novetats més sucoses que passen per la redacció de SINC, el Servicio de Información y Noticias Científicas. La visita d’avui ens ha portat a parlar dels asteroides que van bombardejar la Terra i la Lluna al principi de la seva història, d’oliveres quasi-mil·lenàries al Montsià i del sexe de les papallones. Però segurament el més sorprenent és que hem descobert la relació que tenen les cèl·lules amb Facebook i Google…

 • L’actualitat científica amb SINC 12/05/12 (Escoltar)

Una setmana més hem parlat amb la Marta Palomo, redactora de l’agència SINC, per fer un repàs a les principals novetats científiques que ens ha deixat aquesta setmana tan intensa. En la secció d’aquesta setmana hem parlat d’un estudi que parla del nivell de coneixements científics de la població espanyola, del melanoma i de com els pets dels dinosaures podrien haver provocat un canvi climàtic fa 150 milions d’anys. Sí, com ho sentiu.

 • L’actualitat científica amb SINC 28/14/12 (Escoltar)

Una setmana més hem parlat amb la Marta Palomo, redactora de l’agència SINC, per fer un repàs a les principals novetats científiques que ens ha deixat aquesta setmana tan intensa. Avui la Marta ens ha explicat les conclusions que han deixat els primers anys d’aplicació de les mesures governamentals contra el tabac, però també ens ha parlat de les conseqüències de la crisi sobre els moviments migratoris analitzades des del punt de vista científic. I a part d’això, hem parlat de les pupil·les en la guerra de sexes i d’elefants.

 • L’actualitat científica amb SINC 22/04/12 (Escoltar)

Com sempre la col·laboració amb el Servicio de Información y Noticias Científicas (SINC) ens descobreix noticies interessants i fascinants. La Marta Palomo ens ha parlat de la floració de les plantes, de tortugues i d’una notícia publicada a la revista Science que pot canviar el concepte actual de “vida”: una alternativa sintètica a l’ADN i a l’ARN

 • L’actualitat científica amb SINC 14/04/12 (Escoltar)

Una setmana més hem connectat amb la Marta Palomo, que ens ha portat les novetats científiques més interessants que han sortit del forn de l’agència SINC aquesta setmana. Hem parlat de com dormir poc pot augmentar el risc de diabetis, de la protecció del Titanic dels buscadors de tresors, de babuïns que llegeixen i de com s’orienten els coloms.

 • L’actualitat científica amb SINC 31/03/12 (Escoltar)

En la col·laboració d’aquesta setmana amb el Servicio de Información y Noticias Científicas (SINC) hem tractat temes d’allò més diversos. La Marta Palomo ens ha parlat del temps que feia fa 3.000 milions d’anys, de les paparres i les moltes malalties que poden transmetre, de l’augment de probabilitats de patir depressió per culpa d’una dieta inadequada i de girasols mutants pintats per Van Gogh. Tots els detalls, al podcast.

 • L’actualitat científica amb SINC 24/03/12 (Escoltar)

Un cap de setmana més hem fet una repassada a l’actualitat científica des de SINC, el Servicio de Información y Noticias Científicas, gràcies a la nostra col·laboradora Marta Palomo. Aquesta setmana ens ha parlat sobretot de l’efecte anticancerígen que podría tenir l’aspirina i de les conseqüències (encara no del tot clares) del canvi horari al nostre organisme.

 • L’actualitat científica amb SINC 17/03/12 (Escoltar)

Segona edició de la nostra col·laboració amb el servei d’informació i notícies científiques SINC. Aquesta setmana hem parlat dels efectes de l’accident nuclear de Fukushima i de mosques aficionades a l’alcohol. Passat un any, la política nuclear ha pres dues grans direccions: alguns països han decidit aturar tots els seus reactors, mentre que altres han apostat per un nou impuls de l’energia atòmica. A banda d’això, hem descobert que els mascles de la mosca Drosophila es donen a la beguda quan les femelles no es mostren sensibles als seus encants.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *